Creëer je eigen betonnen vloer

Het is een klus waar veel doe-het-zelvers tegen op kijken, maar wanneer de juiste voorbereidingen worden getroffen is het goed te doen. Het gieten van je eigen betonnen vloer lijkt op het eerste oog meer werk dan het is maar als de juiste voorbereidingen worden getroffen dan is het sneller voorbij dan je denkt. Welke voorbereidingen er getroffen moeten worden en waar je verder op moet letten bij het gieten van je vloer wordt in dit artikel besproken.

Waar bestaat beton uit?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat beton een kunstmatig gefabriceerd bouwmateriaal is. Beton bestaat uit cement dan dient als bindmiddel, als het cement gemengd word met zand grind en water dan ontstaat er beton. Het is hierbij belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste verhoudingen, want als er bijvoorbeeld te veel water wordt gebruikt dan neemt de sterkte van je beton af. Het is daarom belangrijk om van te voren te weten waarvoor het beton dient en aan de hand daarvan de verhoudingen te bepalen.

Beton kan je voor verschillende doeleinden gebruiken zo is beton geschikt voor vloerverwarming maar werkt het ook ontzettend goed tegen geluidsoverlast.

Met beton kun je alle kanten op. Het is geschikt om vloerverwarming in toe te passen, het kan waterdicht gestort worden, is ontzettend sterk en gaat geluidsoverlast tegen. Maar wat heb je nodig om een betonnen vloer te gieten?

  • Wapeningsmateriaal
  • Reilat / waterpas
  • Betonspecie / speciekuip
  • Plastic folie
  • Betonmixer of betonmolen (eventueel te huur bij een bouwmarkt)
  • Werkkleding (bedrukt)
  • Betonschop / hark

Waar moet je op letten?

als eerste is het belangrijk dat je zorgt voor een stevige ondergrond want het moet het zware gewicht van het beton wel kunnen dragen. Bij twijfel of de ondergrond stevig genoeg is raadpleeg dan een bouwkundige. Ook is de temperatuur belangrijk bij het gieten van je vloer, als je giet bij vrieskou dan kan je beton niet op de juiste manier uitharden waardoor het beton zelfs schade kan krijgen. Een temperatuur van minimaal 5 Celsius is prima voor het storten. Als je na dit artikel twijfelt om dit klusje zelf op te pakken kun je altijd nog een specialist inhuren.