Gewapend beton

Gewapend beton

Soms moet beton versterkt worden als er te grote trekkrachten op staan. Beton heeft namelijk de eigenschap om drukkrachten goed op te nemen, maar trekkrachten niet. Er worden dan stalen staven ingebracht die trekkrachten goed opnemen. Deze stalen staven worden in geplaatst op plekken waarvan men denkt dat er veel trekkrachten op staan. Op die plekken zullen ook de eerste scheuren komen wanneer blijkt dat de trekkrachten inderdaad te hoog zijn.

Hoe werkt dit?

Voor het storten van beton wordt het wapeningsstaal van te voren in de ruimte (‘kist’) aangebracht waar het beton later in gestort zal worden. Vervolgens kan het beton in de kist gestort worden en moet het zoals gewoonlijk, ook gedicht worden met een tril apparaat. Op deze manier is het stalen raamwerk volledig in het beton ingebed.

Staal en beton goede vrienden, mits…

De stalen materialen hechten goed aan beton, wat bijdraagt aan het succes van deze constructie. Ook beschermt beton het staal tegen roesten door de hoge pH-waarde. Ook bij hete aanleggen van gewapend beton zal u duidelijk zijn geworden dat u dit het liefst uit laat voeren door professionals die de zwaarste trekpunten kan lokaliseren en deze operatie vakkundig uit kan voeren. U loopt bovendien het risico dat er roest optreedt wanneer het beton niet goed aansluit tegen het staal, wat het geval is bij een slechte constructie. Als dat gebeurt, zullen er alsnog scheuren optreden doordat het staal uitzet. En dat wilde u nu juist voorkomen!

Uitvinding

Zoals bij de beste uitvindingen werd deze constructie van staal en beton ook ‘per ongeluk’ uitgevonden. De Franse tuinman Joseph Monier maakte bloembakken met een netwerk van ijzerdraad die hij overgoot met cement. Later voegde hij er bij het maken van vloeren en balken grind aan toe en zo ontstond het gewapend beton!

Contact

Vul hieronder uw gegevens in en vergelijk gratis offertes!


    Type code over*: captcha

    Beton offerte check